Vyberte zemi nebo oblast.

Close
Přihlásit se Registrovat E-mailem:Info@Ocean-Components.com
0 Item(s)

Společnost Nasa uděluje smlouvu o komerčním nákladu pro měsíční bránu do prostoru SpaceX

Nasa awards commercial cargo contract for lunar Gateway to SpaceX

Podmínky smlouvy Gateway Logistics Services budou vyžadovat, aby SpaceX dodal kritický a beztlakový náklad, materiály pro odběr vzorků a další předměty, které posádka může potřebovat na plavidlech Gateway a také během jejich expedic na měsíčním povrchu.

Nasa tuto cenu popisuje jako významný krok vpřed pro svůj program Artemis, který si klade za cíl do roku 2024 znovu přistát na Měsíci a vybudovat udržitelnou lidskou lunární přítomnost.

"Toto zadání zakázky je další kritický kousek našeho plánu udržitelného návratu na Měsíc," řekl administrátor NASA Jim Bridenstine.

"Brána je základním kamenem dlouhodobé architektury Artemis a tato schopnost kosmického komerčního nákladu integruje ještě dalšího amerického průmyslového partnera do našich plánů průzkumu člověka na Měsíci v rámci přípravy na budoucí misi na Mars."

NASA říká, že plánuje několik dodávkových misí, ve kterých bude nákladní kosmická loď na oběžné stanici zůstat šest až 12 měsíců najednou.


"Návrat na Měsíc a podpora budoucího průzkumu vesmíru vyžaduje cenově dostupné dodávky značného množství nákladu," uvedl prezident a hlavní provozní ředitel společnosti SpaceX Gwynne Shotwell. "Prostřednictvím našeho partnerství s NASA dodává SpaceX vědecký výzkum a kritické zásoby Mezinárodní vesmírné stanici od roku 2012 a je nám ctí pokračovat v práci mimo orbitu Země a přepravovat náklad Artemis do brány."

Smlouvy o logistických službách zaručují dvě mise na jednoho poskytovatele logistických služeb s maximální celkovou hodnotou 7 miliard USD ve všech smlouvách, protože jsou zapotřebí další mise.

Studio

Na samotné samotné bráně NASA dříve uvedla:

Astronauti navštíví bránu nejméně jednou ročně, ale nezůstanou po celý rok jako posádka na mezinárodní vesmírné stanici. Brána je také mnohem menší. Jeho interiér je o velikosti ateliéru (zatímco vesmírná stanice je větší než šestipokojový dům). Jakmile jsou astronauti v doku, mohou žít a pracovat na palubě kosmické lodi po dobu až tří měsíců najednou, provádět vědecké experimenty a podnikat výlety na povrch Měsíce.

Dokonce i bez přítomnosti posádky budou nejmodernější robotika a počítače provádět experimenty uvnitř i vně kosmické lodi a automaticky vracejí data zpět na Zemi.

Další informace o lunárním projektu si můžete přečíst na webu Nasa.

Obrázek: SpaceX - Ilustrace SpaceX Dragon XL, jak je nasazen z druhé fáze Falcon Heavy na vysoké oběžné dráze Země na cestě k bráně na měsíční oběžné dráze.

Viz také: NASA vybírá první dvě vědecká užitečná zatížení pro Lunární bránu